Hestejura – 3 år efter købelovens ændring.

oktober 11, 2024

Det er nu næsten 3 år siden, at reglerne for køb og salg af heste blev ændret, så hestehandler ikke længere er omfattet af reglerne for forbrugerkøb.

Justitsministeriet vurderede, at der er særlige forhold, der gør sig gældende, når det kommer til køb af levende heste. Ofte bliver hesten undersøgt af en dyrlæge før købet, og købsaftalen er normalt baseret på branchens standardkontrakter, som sikrer, at både køber og sælger har afklaret de nødvendige ting. Hestehandler foregår tit i et professionelt miljø, hvor balancen mellem køber og sælger er anderledes end i almindelige forbrugerkøb.

Derfor besluttede Justitsministeriet, at køb af heste ikke længere skulle være dækket af reglerne for forbrugerkøb, men i stedet følge reglerne for almindelige handler mellem private eller erhvervsdrivende.

Ændringen, som trådte i kraft den 1. januar 2022, betyder, at køber og sælger nu har mere frihed til at lave deres egne aftaler. De beskyttende regler ved forbrugerkøb gælder ikke længere ved hestehandler, hvorfor parterne i højere grad selv kan bestemme vilkårene for handlen.

Aftaleparterne kan således frit indgå aftale om eksempelvis længden af reklamationsfristen, sælgers ansvar for fejl og mangler samt andre vilkår, som i forbrugerkøb tidligere var fastsat som ufravigelige regler i loven. Det betyder omvendt også, at hvis parterne ikke indgår specifikke aftaler, anvendes købelovens udfyldende regler, hvor der bl.a. gælder en reklamationsret på to år. Ændringen giver med andre ord både køber og sælger større fleksibilitet, men stiller samtidig krav om, at parterne er opmærksomme på de vilkår, de indgår, da de ikke længere automatisk beskyttes af forbrugerlovgivningens regler.

Særligt for hestehandler betyder det dermed også, at den omvendte bevisbyrde, hvor en mangel, der bliver opdaget inden for 12 måneder (inden lovændringen 6 måneder), bliver antaget at have været til stede ved levering af hesten, således ikke længere er gældende. Vi så tidligere i retssagerne, at der blev gjort en stor sag ud af at kunne løfte bevisbyrden for, at køber var erhvervsdrivende.

For os hesteadvokater så vi, som sælgers advokater, en større grad af mulighed for, at sælgere kunne beskytte sig og særligt en vægtforskydning i de sager, hvor hesten ændrer adfærd. Som hesteadvokat for køber, kunne man dog ane en flytning i købers retsstilling særligt i forhold til alle de førstegangskøbere, der nu engang er derude, der måske handler med en stor salgsstald. 

Vi ønskede også at se, om denne ændring betød, at der blev færre retssager på området. Det kan vi her to år efter se, ikke er tilfældet – men de aftalte vilkår i kontrakten har nu større betydning end nogensinde før, for udfaldet af dommen. Vi ser også fortsat, at uanset, at købeloven er blevet ændret, så er der mange, der fortsat fortolker ændringen forkert og tror, de har sikret sig på den ene eller anden måde – men ordlyden i kontrakterne er fortsat ofte ikke korrekt. 

I næste nyhedsbrev omkring heste og jura vil jeg skrive mere om dette emne og tage fat i standardkontrakterne rundt omkring.

Har du emner, som du ønsker, at vi skal belyse, er du altid velkommen til at sende en mail på ckm@interlex.dk

For at hjælpe både sælgere og købere med at undgå fremtidige tvister, tilbyder vi at gennemgå handelsaftalen og de øvrige dokumenter i handlen til en fast pris, inden vi går i gang. Omkostninger hertil vil ligge fra kr. 5.000,00 inkl. moms. Vi tilbyder tillige  et gratis telefonopkald på ca. 10 min. varighed på tlf. 24 48 32 69.

Christina Kirk Mizzi, Advokat
ckm@interlex.dk
+ 45 24 48 32 69


Mariane Thomsens Gade 1C, 8.,
8000 Aarhus C

+45 87 34 34 34
office@interlex.dk