Efter en langvarig tvist er det nu afgjort ved Retten i Herning, at kun lodsejere med jord direkte ned til Sunds Sø – de såkaldte bredejere – har ret til at sætte motorbåde i vandet. Dommen markerer afslutningen på en strid, der begyndte tilbage i 2022 mellem Fiskeri- og Bredejerforeningen for Sunds Sø på den ene side og Sønderås Ejerlav, som repræsenterer 43 lodsejere på nordsiden af søen, hvoraf de fleste ikke har direkte adgang til søbredden på den anden.
Sønderås Ejerlav ønskede at give samtlige medlemmer ret til at benytte motorbåde fra fællesarealer ved søen. Fiskeri- og Bredejerforeningen, der med sine 187 medlemmer administrerer brugen af søen, frygtede imidlertid, at en sådan tilladelse ville føre til en overbelastning af søen med motorbåde og dermed skade dens miljø.
Fiskeriforeningen valgte derfor at ekskludere 40 af ejerlavets medlemmer, hvilket udløste retssagen. I retten argumenterede ejerlavet for, at de havde opnået hævd på motorbådssejlads gennem mange års praksis. Fiskeriforeningen fastholdt på den anden side, at vandløbslovens § 4 modsætningsvist kun tillader motorbådssejlads for bredejere, hvilket også er nedfældet i foreningens vedtægter.
Fiskeriforeningen blev i retten repræsenteret af advokat Jacob Pedersen fra Interlex Advokater, der spillede en central rolle i at sikre, at foreningen blev frifundet. Retten pålagde samtidig ejerlavet at betale Fiskeriforeningens sagsomkostninger.
“Vi er meget tilfredse med dommen, som både beskytter søens miljø og bekræfter foreningens ret til at regulere sejladsen,” udtaler Stefan Max Jensen, sekretær i Fiskeri- og Bredejerforeningens bestyrelse til Herning Folkeblad (https://www.herningfolkeblad.dk/artikel/b972db7d-7528-4748-8fee-a01b465da92b/ ).Han understregede, at en stigende mængde motorbåde kunne have resulteret i eksterne restriktioner fra myndighederne.
Advokat Jacob Pedersen fremhæver, at sagen også kan få betydning for andre lignende tvister om brugen af private søer: “Denne afgørelse sætter en klar juridisk ramme for, hvordan rettigheder til motorbådssejlads skal fortolkes i forhold til bredejere og miljøhensyn.”
Dommen anses for præcedensskabende og forventes at få betydning for fremtidige konflikter omkring rettigheder til søer og vandløb. For Interlex Advokater er sagen et eksempel på vores ekspertise inden for komplekse tvister, hvor juridisk indsigt og strategisk rådgivning kan gøre en afgørende forskel.
Med afgørelsen kan bredejere ved Sunds Sø ånde lettet op, velvidende at deres særlige rettigheder til motorbådssejlads er blevet stadfæstet af retten – en sejr både for søens miljø og for den lokale forvaltning af naturressourcer.